Close

Wat is Krav Maga

Krav Maga is een zelfverdedigingsmethode. Krav Maga (קרב מגע) vertaald uit het Hebreeuws betekent “nabij gevecht” of “close combat” in het Engels. Het is het officiële verdedigingssysteem van de Israëli Defense Forces (IDF).


De grondlegger, Imi (Imrich) Sde-Or (Lichtenfeld) (°1910), opgegroeid in Bratislava, heeft het systeem ontwikkeld uit noodzaak. Tijdens zijn jonge jaren, halverwege de jaren dertig, werden de eerste principes van het Krav Maga geboren toen hij als ongekroonde koning van een groep joodse jongens poogde de antisemitische bendes buiten de joodse woonwijken te houden.  

Door zijn talrijke acties diende Imi Bratislava te verlaten. Na twee jaar rondzwerven kwam hij in 1942 in Israël terecht waar hij dienst nam in de Hagana beweging, de militaire organisatie die de Israëli Defense Forces (IDF) voorafging.

In 1948, gelijktijdig met het uitroepen van de staat Israël en de oprichting van de IDF, werd Imi benoemd tot hoofdinstructeur Krav Maga van de “School of Combat Fitness”. Hij diende ongeveer twintig jaar in de IDF en wist in die tijd zijn technieken voor zelfverdediging en het gevecht verder te ontwikkelen en te verfijnen.

Zelfverdedigingssysteem

De Krav Maga technieken zijn efficiënt, eenvoudig en gemakkelijk om te leren. Ze kunnen worden toegepast onder extreme stress door zowel mannen of vrouwen, ongeacht hun lichamelijke conditie, kracht of leeftijd. Het is een moderne en praktische zelfverdedigingsmethode die tevens zeer efficiënt is in het man tot man gevecht.

Krav Maga is geen competitie sport, mix fight (MMA), Thai boxing of vorm van het zogenaamde ultimate fight. Toch kunnen bepaalde elementen van de genoemde disciplines herkend worden in het technische repertoire van het Krav Maga systeem. Aangezien in een overlevingsstrijd alles is toegestaan, kent het systeem geen regels.

Rationale van het systeem

Imi’s methode, Krav Maga, diende te voldoen aan de veelzijdige eisen  van de Israëli Defense Forces (IDF). Dat wil zeggen dat deze discipline eenvoudig te leren en toe te passen moest zijn, zodat  de soldaat zich in korte tijd kon leren verdedigen. Ook was het belangrijk dat de vaardigheden met een minimum aan oefening onderhouden konden worden. Nog belangrijker was dat de door Imi ontwikkelde technieken ook onder de meest ongunstige omstandigheden konden uitgevoerd worden.

Bitnami